tiistaina, lokakuuta 28, 2008

Aivan aluksi...

haluan kiittää kaikkia SDP:tä äänestäneitä, meidän ehdokkaita, vaalityötä tehneitä. Toista sama lause yhdeksän kertaa saman illan aikana haastatteleville toimittajille, riippumatta heidän esittämistään kysymyksistä. Lopputuloksena Jutta Urpilainen näyttää valmista käsikirjoitusta lukevalta papukaijalta. Tässäkö meillä on nyt Suomen Sarah Palin?

Katso itse juutuubista Jutan kootut vaali-illan kommentoinnit:
Aivan aluksi...
Aivan aluksi...osa2
Ilta-Sanomien artikkeli aiheesta: Jutta Urpilaisen papukaijakohu paisuu - katso videot!

Jenkkien politiikassa tätä touhua kutsutaan nimellä 'sticking to the talking points' / 'sticking to the script' eli poliitikon ei tulisi puhua ja vastailla spontaanisti, vaan hänen pitäisi pysytellä kampanjastrategikkojen etukäteen sopimissa pääpointeissa, jotka on usein vielä mielipidemittausten avulla kartoitettu edustavan puolueen kannalta parasta mahdollista viestiä.

Vaikka Jutalle onkin hauska naureskella oheisen klippikoosteen perusteella, ja ihan syystäkin, niin tavoite on varmasti ollut lähinnä saada kiitokset perille kentälle. Tässä ei ole tietenkään mitään pahaa, itseasiassa päinvastoin. Mutta pitäisi ymmärtää, että vaalikampanjoissa mukana olleet ihmiset, eli juuri he jotka suurimmat kiitokset ansaitsevat, hyvin suurella todennäköisyydellä seuraavat vaalivalvojaisia koko illan. Poliittisia aktiiveja kun kerran ovat. Ehdokkaat itse aivan varmasti viettävät vaali-illan seuraten äänten laskua.

Näin ollen jäljelle kiitettävistä jää vain "tavallisten" äänestäjien kohderyhmä, eli he jotka saattavat kanavasurffata ja katsoa vain pätkän vaalivalvojaisista. Ei liene suuresti järkeä kiittää heitä samalla lauseella lähes 10 kertaa saman illan aikana, kun tämä auttamattomasti johtaa klippien havainnollistamaan papukaija-efektiin, joka välittyy kaikille aktiivisesti lähetystä seuraaville. Ehkäpä Jutta tänä iltana oppi tämän asian kantapään kautta.

sunnuntai, lokakuuta 26, 2008

Ohi on ja voitto tuli. Jälleen kerran

Kunnallisvaaleissa siis. Äänten laskenta on saatu päätökseen Espoossa ja Vantaalla, Helsingissä äänistä on tätä kirjoittaessani laskettu noin 83%. Tulos on selvä. Kokoomus on kunnallisvaalien tuloksen selvittyä suurin puolue koko maassa: Kokoomus suurin puolue koko maassa, perussuomalaiset suurin voittaja, odotetusti suurin puolue Helsingissä: Vihreät ottamassa vaalivoiton huikeassa jännitysnäytelmässä Helsingissä, ja Espoossa: Perussuomalaiset rymistelevät kohti murskavoittoa Espoossa (vielä odotetummin Kokoomuksen osalta ainakin), sekä ensimmäistä kertaa myös Vantaalla: Kokoomus kiri demareiden ohi Vantaalla (mitä pidettiin ennakkoon mielipidemittausten perusteella mahdollisena ja mitä ainakin kokkarien keskuudessa kovasti toivottiin).

Kuten Helsingin Sanomatkin kirjoitti nettisivuillaan, Vantaan vaalitulos oli pääkaupunkiseudun mielenkiintoisin: Uusi kaupunginjohtaja vai kuntaliitos?. Jokohan nyt saataisiin täysin Kokoomusjohtoisella pääkaupunkiseudulla kuntaliitos aikaan, eli Vantaa liittyisi Helsinkiin? Näin täytyy ainakin toivoa.

Kohtuullisen kiinnostavaa oli myös vihreiden jo ennaltakin arvailtu nousu toiseksi suurimmaksi puolueeksi Helsingissä, sekä Perussuomalaisten yllättävän suurti vaalivoittoa kaikkialla. Tämä Perussuomalaisten huiman hyvä vaalimenestys kertonee aika tavalla äänestäneiden kansalaisten näkemyksistä ja niiden muutoksesta viime vuosina. Popularismin ja populaarioikeiston nousua on nähty muuallakin Euroopassa, joten trendi on toisaalta looginen jos asiaa tarkastelee Eurooppalaisessa mittakaavassa.

Nykyistä tiukempi suhtautuminen Suomen maahanmuuttopolitiikkaan on tietysti yksi PS:n politiikan kulmakivistä, jonka pohjalta oletettavasti kohtuullinen osa äänisaalista tuli. Ainakin Scripta-sivuston kirjoituksistaan tuttu, "nykyistä maahanmuuttopolitiikkaa kritisoiva ja vastustava" Jussi Halla-Aho pääsi sitoutumattomana kirkkaasti läpi Helsingissä PS:n listalta. Itseasiassa hän oli todellinen ääniharava.

Tästä kaikesta ehkä jotain syvällisempää lisäpohdintaa myöhemmin (mahdollinen laskukausi tullee tiukentamaan asenteita maahanmuuttajia ja maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan vielä entisestään jne) tai sitten ei...