sunnuntaina, toukokuuta 20, 2007

Kokoomus on nyt suosituin puolue

Kokoomus on noussut suosituimmaksi puolueeksi ohi keskustan. Suomen Gallupin Helsingin Sanomille tekemän tutkimuksen mukaan kokoomuksen kannatuslukema on jatkanut nousujohteisena maaliskuun eduskuntavaalien jälkeen.

Kokoomusta kannattaa nyt 23,3 prosenttia kansasta. Se on prosenttiyksikkö enemmän kuin eduskuntavaaleissa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kokoomus on suosituin puolue HS-Gallupissa.

Vaalit heijastuvat vielä kaikkien muidenkin puolueiden kannatukseen: vaalivoittajien kannatus on noussut vaalitulokseen verrattuna ja häviäjien laskenut. Sama ilmiö toistuu aina vaalien jälkeisissä mittauksissa. Vaalituloksen vaikutus kannatuslukuihin on yleensä tasaantunut kesän jälkeen.

Muutokset vaalitulokseen verrattuna mahtuvat tutkimuksen virhemarginaaliin.

Pääministeripuolue keskusta on nyt puoli prosenttiyksikköä jäljessä kokoomusta. Muista hallituspuolueista vihreiden kannatus on hieman noussut ja Rkp:n hieman laskenut. Vasemmisto-opposition, Sdp:n ja vasemmistoliiton, kannatus on edelleen hiipunut. Oppositiopuolueista vain perussuomalaisten kannatus on kasvanut.

Lähde: Helsingin Sanomat - HS-gallup: Kokoomus on nyt suosituin puolue

Vastaavanlainen tulos tuli joitakin viikkoja sitten myös Taloustutkimus Oy:n YLE:lle teettämässä gallupissa. Tällä hetkellä voitaneen siis kohtuullisella varmuudella sanoa, että Kokoomus tosiaankin on Suomen suosituin puolue tällä hetkellä. Harmi sinänsä, että vaalit eivät olleet paria kuukautta myöhemmin, sillä tällöin meillä saattaisi hyvinkin olla nyt Kokoomuslainen pääministeri (Jyrki Katainen). Ja Suomi olisi taas hivenen parempi paikka elää.

Tosin täytyy tunnustaa, että nykyinenkin hallituspohja on huima parannus aiempaan verrattuna. Varsinkin kun tämä parannus tuli ikäänkuin nurkan takaa ja sitä ei uskaltanut odottaa edes puoliaktiivinen jäsen siitä huolimatta, että Kokoomuksen kannatuksen trendi oli jo pitkään ollut nousujohteinen ennen kevään eduskuntavaaleja.

SDP:lle taasen tekee vain hyvää käyttää seuraavat 4 vuotta pieneen sielunetsintään ja puolueen linjan uudelleenarviointiin. Noin neljännesvuosisadan rikkoutumaton putki hallituksessa mukana oloa on enemmän kuin riittävä. Voin tarjota demareille hieman ilmaista konsultaatiota, vaikka olenkin suht varma, että he eivät sitä ulkopuolisilta kaipaa tai varsinkaan tule ottamaan siitä oppia: Yleiseurooppalainen ja yleispohjoismainen poliittinen trendi on selkeästi se, että kansa äänestää oikeistolaisempia ja konservatiivisempia hallituksia valtaan.

Mikäli tässä poliittisessa ympäristössä haluaa menestyä, niin sosialistisenkin puolueen olisi ehkä hyvä korjata linjauksia pikemminkin yhtenäisemmäksi kansan näkemysten kanssa (lue: enemmän oikealle), eikä päinvastoin (lue: enemmän vasemmalle). Toisin sanoen, SDP:n kannattaisi kenties pyrkiä takaisin Lipposen aikojen menestykseen. Esimerkiksi kuuntelemalla miestä, jonka ohjauksessa puolue oli varsin menestyksekkäästi vallassa lähes koko 90-luvun, vaikkakin kärsien pienistä autoritäärisyyden oireista Lipponen II -hallituksen loppupuolella.

Vaihtoehto on ohjata puoluetta entistä enemmän vasemmalle, eli Tuomiojan, ja osittain presidentti Halosenkin, haikailemaan suuntaan. Tämä olisi nähdäkseni epäloogista ja lisää sitä mikä ei enää peilannut kansan toiveita eikä toiminut viime vaaleissakaan. Tietysti mikäli toive ja tavoite on pitää SDP oppositiossa seuraavissakin eduskuntavaaleissa, niin tämä lähestymistapa saattaa olla hyvinkin toivottava.

Nyt demareilla on tietysti aikaa pohtia keskenään, että mitä oikeasti edustavat ja keiden haluavat heitä valittuun suuntaan vievän. Varsin vähillä sisäisillä kahinoilla, avautumisilla ja pään putoamisilla demareiden vaalitappion jälkipyykki näytti sujuneen. Nollakarisman omaava Heinäluoma selvisi siitä yllättävänkin hyvin, ottaen huomioon miten paljon vaalitappio on hänenkin harteillaan.

Ei kommentteja: