keskiviikkona, toukokuuta 23, 2007

Jättihäpy hämmästytti Helsingissä


Eilisen hupaisin uutinen Hesarissa:

Ohikulkijat kohtasivat tiistaina Helsingin keskustassa erikoisen näyn: 2,5 metriä korkean hävyn. Pyörillä kulkeva sukupuolielin on helsinkiläisen performanssitaiteilija Mimosa Palen lopputyö Kuvataideakatemiassa.

Hän siirsi työnsä tiistaina keskipäivän aikaan Sörnäisistä Tennispalatsin näyttelyyn. Silikonista ja vaahtomuovista tehty vaaleanpunainen teos herätti ohikulkijoissa huvittuneita ja kauhisteleviakin reaktioita.

"Mikä toi on?"

"Onko se?"

"No on se", hämmästelivät nuoret naiset Kampin keskuksen vierustalla.

Vanhempi mies kyseli voisiko työtä koskea ja keski-ikäinen nainen peitti silmänsä käsillään. Hetken päästä hän kuitenkin palasi nappaamaan teoksesta kuvan kännykkäkamerallaan.

Kuva: Päivi Punkka / HS
Lähde: Helsingin Sanomat - Jättihäpy hämmästytti ohikulkijoita Helsingin keskustassa

Uutisen keskusteluketju on tottakai täynnä kommentteja joissa ihmetellään, että tämmöinenkö kelpaa nykyään taiteeksi ja todetaan, että ennen vanhaan tuommoisen tekijä passitettaisiin Hesperiaan (jossa sijaitsee siis HYKSin psykiatriakeskus, mikäli joku ei tiennyt).

Tämähän on sentään mainiota modernia taidetta verrattuna moniin muihin viritelmiin. Vaikka en (nyky)taiteesta paljon mitään tiedäkään, niin muistan yhä varsin elävästi Ars 95 taidenäyttelyn Ateneumissa, jossa mielenkiintoisin teos, tai ainakin kohutuin, oli muutama pesukone, joissa pyöri virtsan, sperman ja veren sekoitusta. Kyseisen huoneen haju olikin kyllä sen mukainen.

Sitä paitsi, mikäpä olisi kauniimpi kohde taiteellekin kuvata kuin elämän ja nautinnon tuottamiseen tarkoitettu naisen ruumiinosa. Sieltä olemme kaikki tulleet ja miehet ainakin käyttävät suuren osan syntymän jälkeisestä ajastaan sinne takaisin pääsemiseen.

Ei kommentteja: